HUR SÄKRA ÄR VÅRA SOLSKYDD?

Vi använder det fysikaliska ämnet Titandioxid som solfilter. Det lägger sig på hudytan och reflekterar solens UV-strålar, ungefär som en spegel. Det klassas som en säker ingrediens i våra solskyddsprodukter, både för hälsan och för miljön. Ämnet är varken hormonstörande eller allergent och gör ingen skada när det kommer ut i vattnet eller naturen.

Många solskyddsprodukter på marknaden använder fysikaliska solfilter men ännu fler väljer tyvärr kemiska. Kemiska solfilter är bevisat miljöförstörande och lagras i kroppsliga vätskor och organ (!), till skillnad från fysikaliska solfilter som endast lägger sig på hudytan. 

2019 genomfördes en studie av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gällande just solfilter. I studien upptäcktes det att kemiska UV-filter lagras i kroppsliga vätskor och organ i mycket större grad än vad man tidigare trott. Man konstaterade också att fysikaliska solfilter, så som titandioxid och zinkoxid, är säkra att använda. Läs mer om studien här.

Här ger vi svar på några av de vanligaste frågorna om solskydd!

Vad är skillnaden mellan kemiska och fysikaliska solfilter?
Mineralbaserade solskydd innehåller fysikaliska UV-filter i form av jordmineraler. Det finns två sorter av dessa - Titandioxid och Zinkoxid. Båda två lägger sig på hudytan och skyddar oss genom att reflektera bort solens strålning likt små speglar. Klassiska solskydd innehåller huvudsakligen kemiska solfilter. Några av de vanligaste är Ethylhexyl Methoxycinnamate, Isoamyl P-methoxycinnamate eller Octocrylene. Dessa skyddar genom att gå ner i huden och absorbera strålningen. Vi vill skydda huden mot solen på naturlig väg och använder därför bara Titandioxid i våra solskyddsprodukter, vilket filtrerar bort samtliga av solens skadliga ultravioletta strålar (UVA-, UVB- och UVC).

Hur fungerar solens strålar?
Av alla solstrålar som når jorden är det bara 5% som är ultravioletta. Dessa är dock otroligt kraftfulla och kommer även i olika skepnad – UVA, UVB och UVC. Historiskt sett har ozonlagret blockerat de skadliga UVC-strålarna från att nå jorden, men då det här lagret fortsätter att tunnas ut, som en följd av vår miljöförstörelse, behöver vi skydda oss även från dessa strålar. UVA- och UVB-strålarna är dock än så länge de som anses nå hela vägen. UVA-strålarna utgör 95% av dessa och går i princip genom allt. Moln, smog, fönster och även djupt ner i din hud. UVB-strålarna står för resten och det är dessa som ger huden ny energi att tillverka D-vitamin och sedan skapa melanin som gör oss brunbrända. Din solskyddsprodukt behöver skydda dig mot alla ultravioletta strålar. Många solskydd innehåller dock bara skydd mot UVB som skapar själva solbrännan, men UVA är minst lika viktigt eftersom de går djupt ner i den så kallade läderhuden utan att vi ens känner det. Det är här nere som nya hudceller produceras, tillsammans med elastin och kollagen. När UVA-strålarna når hit stimuleras produktionen av fria radikaler som över tid kan leda till för tidigt åldrad hud, soleksem, solfläckar och hudcancer.

Vilken solskyddsfaktor ska jag ha?
Ditt solskydds SPF (Sun Protection Factor) berättar hur stor mängd UV-strålar som produkten skyddar mot. Det är oerhört stor skillnad mellan SPF 2 och SPF 20, men sedan handlar det bara om några procents marginal. Därför ser vi ingen poäng med att ha en SPF som är högre än 20 i våra produkter. Vill du ändå ha ett kraftigare solskydd kan du välja att applicera vår produkt i flera lager. Ju mer av produkten du tar, desto mer täckande resultat får du. 

Vilket solskydd och solskyddsfaktor ska jag ge mitt barn?
Fysikaliska solskydd innehåller idag de enda UV-filter som är dokumenterat ofarliga för kroppen, som rekommenderas av hudläkare och som kan även användas på barn. Barn under tre år ska dock inte vistas i solen alls.

Dela detta inlägg
Etiketter
Arkiv
NATURLIGT A-VITAMIN: VÄXTRIKETS RETINOL
Upptäck kraften från Nyponfröolja och Bakuchiol
Test